Welke opleiding en certificaten moet je hebben om een eigen sportschool te beginnen?

Wil je een eigen sportschool beginnen, dan hangt het af van wat je precies wil uitvoeren of je een betaalde opleiding afgerond moet hebben of niet. Als je bijvoorbeeld een sportcentrum manager bent, dan houd je de sportschool draaiende. Het wil dus niet per se zeggen dat je dan ook op de sportvloer uitvoerend bent, hiervoor kun je ook gespecialiseerd personeel voor aannemen. Wanneer je dat doet kun jij je focussen op andere zaken, denk aan marketing, financiële administratie en trainingen. Maar ook dit soort zaken kun je uitbesteden.

Als je zelf een sportschool begint kun je natuurlijk ook op de vloer zelf lopen, in de gaten houden hoe het verloopt en blijven innoveren. Als je een kleine sportschool hebt en je vaak te zien bent op de werkvloer kun je ook meer contact leggen met de leden, waardoor je mogelijk vertrouwen creëert. Ook zo kun je meteen zien en horen hoe het gaat en wat de leden vinden.

Welke opleidingen kun je volgen?

Een eigen sportschool beginnen is een mooie ambitie en er is een breed aanbod op het gebied van omscholing hiervoor. Niet alleen voor het ondernemen zelf, maar natuurlijk ook op sportgebied. Je moet bijvoorbeeld zelfs een opleiding volgen om personal trainer te worden, hiervoor heb je fitnesstrainer A en B. Je kunt ook een reguliere HBO-opleiding volgen, bijvoorbeeld Sport en Bewegen (sportmanagement), Sportkunde en Docent, Commerciële Sporteconomie en meer. Op het MBO heb je de opleiding Sport en Bewegen. Je kunt dan ernaast bijvoorbeeld nog laten omscholen om te leren ondernemen. Je kunt ook specifiek een ondernemingsopleiding volgen om je echt te focussen op het ondernemen zelf.

Welke functies heb je in de sportschool?

Je hebt verschillende functies in de sportschool: denk aan een receptionist/host, administratief medewerker, financieel medewerker, marketingmedewerker en personal trainer. Het hangt af van wat voor soort sportschool je wil beginnen en welke diensten je aanbiedt. Als je een sportschool hebt met ook een fysiotherapie aanbod, dan moet je ook rekening houden met fysiotherapeuten die je kunt aannemen. Of als je groepslessen wil meenemen in je aanbod, denk dan aan specifieke trainers waar je aan wil uitbesteden. Dit kunnen ook freelancers zijn.