Solliciteren? Weet wat een VIT test is

Zit je midden in het proces van het zoeken naar een nieuwe baan en ben je al wat leuke vacatures tegengekomen? Dan is het wellicht ook verstandig om na te denken over het proces wat na het insturen van je CV komt. Het kan namelijk zijn dat jij in een sollicitatieprocedure terecht komt, waar je jezelf moet bewijzen ten opzichte van de medekandidaten. Een manier waarop bedrijven je dan testen is door misschien van verschillende assessments. Een voorbeeld hiervan kan een HFM Assessment zijn, die kan bestaan uit een VIT test of een SIT test. Hier lees je alles over de VIT test.

Wat is een VIT test?

Een VIT test staat voor: Volledige Intelligentietest. Het is maar één test, maar wel eentje die uit verschillende vragen bestaat die ook nog eens allemaal door elkaar gesteld worden. Om goed voorbereid te zijn is het dus van belang om de test te oefenen. De VIT test wordt in verschillende branches gebruikt en er zijn dan ook geen specifieke bedrijfstakken te noemen die wel of geen gebruik maken van de test. De algemeenheid van de VIT test maakt het dat hij in meerdere bedrijfsgroepen en opleidingsniveaus is in te zetten. Een VIT test wordt gebruikt vanaf mbo werk- en denkniveau.

Onderdelen van een VIT test

Een VIT test bestaat uit 4 standaard onderdelen. Deze onderdelen zijn altijd hetzelfde. Een van de onderdelen is rekenvaardigheid en wordt getoetst als onderdeel van numeriek redeneren. Binnen de VIT test zijn dit complexe vraagstukken en ze zullen focussen op zowel numeriek inzicht en hoofdrekenen. Het oefenen van hoofdrekenen is hier dus ook een pré! Een tweede onderdeel is cijferreeksen. Cijferreeksen bestaan uit een reeks van getallen waar een onderliggend patroon in is te herkennen. Aan jou de taak om inzicht te krijgen in dit patroon, met het patroon te kunnen werken, en het laatste getal van de reeks in te vullen. Het oefenen van cijferreeksen is van belang om sneller patronen te herkennen waardoor dit onderdeel jou makkelijker en sneller af zal gaan! 

Een derde onderdeel is analogieën en wordt getoetst als onderdeel van verbaal redeneren. Het gaat hier om een woordpaar met een specifieke relatie. Er zal een voorbeeld getoond worden waar je de relatie uit kunt opmaken en vervolgens dien je zelf een woordpaar met dezelfde relatie te noemen. Een vierde onderdeel is syllogismen. Dit is een verbaal logisch onderdeel en zal getoetst worden op basis van stellingen.

Wat onderscheid een VIT test van andere assessments?

Een VIT test kent unieke eigenschappen ten opzichte van andere testen. Het is daarom dus van belang om je hier goed in te verdiepen om niet voor verrassingen te komen. Het is uniek in de onderdelen, de volgorde van de onderdelen, de score en de tactiek en aanpak. Zorg dus dat je bekend met het type vragen, zo kun je ook goed inschatten of je een vraag kunt overslaan of hem juist moet maken. Succes!