Een vervolgopleiding kiezen? Lees hier onze 4 tips

Een vervolgopleiding kiezen na het afronden van de middelbare school is een van de moeilijkste keuzes die je zal maken. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen, maar ben je wel geïnteresseerd in studeren op een hogeschool? Lees dan snel verder, want wij hebben vier tips die jou zullen helpen bij het kiezen van een vervolgopleiding.

1: jouw passies

Het allerbelangrijkste is dat je iets studeert waar je daadwerkelijk ook een passie voor hebt (of in ieder geval, een grote interesse in hebt). Je zal het immers voor een paar jaar studeren! Kijk naar wat je zoal in je dagelijkse leven doet naast je werk en school. Ben je vooral creatief bezig? Overweeg dan om naar creatieve opleidingen te kijken, zoals creative marketing of een kunstopleiding.

2: een studiekeuzetest

Als je er niet zo snel over uit bent qua waar jouw interesses liggen, dan kun je ook ervoor kiezen om een hbo studiekeuzetest te doen op Hbostart. Studiekeuzetesten kunnen je enorm helpen bij het kiezen van een opleiding, omdat ze niet alleen jouw interesses analyseren, maar ook jouw sterke en zwakke eigenschappen.

3: stel criteria op en vergelijk

Zodra je hebt gevonden waar jouw passies en sterke kanten liggen, dan kun je criteria opstellen van jouw perfecte opleiding. Moet je vooral met jouw handen bezig zijn of juist een goede combinatie van leren uit boeken en leren in de praktijk? Aan de hand van jouw criteria kies je de opleidingen die het meest overeenkomen met jouw punten. Vergeet ook niet om meerdere studies te vergelijken en hou het dus niet bij eentje. Kijk ook naar de verschillen in de hogescholen zelf: hbo journalistiek zal bijvoorbeeld niet overal op dezelfde manier worden gegeven.

3: universiteit versus hogeschool

Overweeg ook om de verschillen tussen een universiteit en een hogeschool goed te onderzoeken, mocht je een VWO student zijn die geïnteresseerd is in beiden. Beide instituten zijn goed, maar ze leggen een focus op andere zaken. Als je bijvoorbeeld toch meer van praktijk bent, dan wordt hbo meer geadviseerd.

4: open dagen

Vergeet ook niet om de open dagen van hogescholen te bezoeken. Op zulke dagen krijg je pas echt een indruk van de school zelf en kom je studenten tegen die al jouw opleiding doen. Dan pas weet je echt of de opleiding en school bij je past.