Hoe belangrijk is communicatie training?

Een communicatie training volgen, heeft dat nu eigenlijk nut? Zeker! Veel problemen die in organisaties bestaan hebben namelijk uiteindelijk te maken met een gebrek aan communiceren of onduidelijkheden die er bestaan. Ga je problemen en ruzies uitpluizen, ga je op zoek naar de oorzaak, dan kom je vaak bij slecht communiceren uit. Een communicatie training kan dan ook veel verbeteringen brengen! Het lijkt zo eenvoudig, maar in de praktijk blijkt het keer op keer toch tegen te vallen. Mensen durven iets niet te zeggen of ze kunnen hun boodschap niet duidelijk overbrengen. Zo ontstaan er onduidelijkheden, verwarring en ergernis. Effectief werken binnen een organisatie begint dus met goed leren communiceren!

Wat leer je tijdens communicatie training?

Er zijn veel plekken waar je terecht kunt voor het volgen van een communicatie training, maar wat je precies leert, dat kan natuurlijk sterk verschillen. In de meeste gevallen zul je beginnen met het aanleren van betere gesprekstechnieken. Bijna iedereen kan natuurlijk praten, maar dat betekent niet dat we allemaal in staat zijn om op een goede manier een gesprek te voeren. Om een boodschap op een goede manier over te brengen, helemaal als dit een lastige is. Daarom begint een communicatie training dus vaak met het aanleren van gesprekstechnieken. Denk daarbij aan hoe je op een goede manier feedback geeft, zowel positief als negatief. Pak je dit niet op de juiste manier aan, dan komt het al snel verkeerd over bij de ander en zal deze ook niet snel geneigd zijn om er iets mee te doen. Maar niet alleen feedback geven kan lastig zijn, ook slecht nieuws brengen is niet eenvoudig. En op een juiste manier doorvragen tijdens een gesprek valt ook niet altijd mee. Daarom is het dus goed om gesprekstechnieken aan te leren tijdens een communicatie training.

Anker Kompas

In veel gevallen heb je hier al voldoende aan, maar soms is er gewoon meer nodig. Als er bijvoorbeeld binnen een team sprake is van onderling wantrouwen, oud zeer of een concurrentiestrijd. Een goede communicatie training gaat in die gevallen verder dan het aanleren van vaardigheden of technieken. Bij Anker Kompas zijn ze uitstekend in staat om jouw team in dergelijke situaties te helpen. Om jullie goed te kunnen helpen, is het van belang dat ze weten:

  • welke initiatieven er eerder al zijn genomen of welke cursussen er al zijn gevolgd
  • wat het resultaat daarvan was
  • wat jullie doelstelling of verwachting is voor deze nieuwe cursus

Op basis daarvan kunnen zij hun communicatie training zo goed mogelijk aanpassen aan jullie specifieke situatie. Daardoor hebben jullie er veel meer baat bij en worden er ook betere resultaten geboekt. Ze kijken daarbij bovendien niet alleen naar het team als geheel, maar ze vragen ook iedere individuele deelnemer wat zij precies willen verbeteren en wat hun verwachting is van de training. Op die manier kan er ook op een persoonlijke manier gecoacht worden en zo worden er nog betere resultaten geboekt. Wil jullie team graag een communicatie training volgen, dan is het dus een aanrader om hiervoor te kiezen voor Anker Kompas!