ACT therapie, voor als je met jezelf zit

Veel mensen zitten tegenwoordig met negatieve emoties in hun zelf. Voornamelijk door de omstandigheden rondom Corona hebben mensen het even zwaarder dan normaal. Door het verminderen van sociaal contact, het verliezen van dierbaren, het verliezen van een baan of een storing in het dagelijks leven kan er een impact zijn op de mindset van een individu. Een manier om hiermee om te leren gaan is door ACT therapie te volgen, de mensen die u begeliden in het process naar het accepteren van de situatie zijn opgeleid in een speciale ACT opleiding. In dit artikel vertellen we u meer over de inhoud van ACT therapie.

ACT therapie

ACT therapie zit in de derde generatie van de gedragstherapieen en is niet zo bekend als de voorgaande, tweede generatie. In de tweede generatie vindt u namelijk de cognitieve gedragstherapie en de RET oftewel de rationele emotieve therapie. Deze focust zich op het verhelpen van problemen in het leven door de gedachtenstroom van een individu te veranderen.

Wat ACT therapie anders maakt dan de voorgaande generatie gedragstherapie is dat deze juist negativiteit omarmt. ACT staat namelijk voor acceptance and commitment therapie. Deze komt van origine van Steven Hayes die juist de problemen in het leven als deel van het leven ziet. Met ACT therapie leer je dus met negatieve gedachten, negatieve emoties en andere negatieve ervaringen om te gaan. Je leert niet de negativiteit aan te vechten maar juist te focussen op alles dat je als positief ervaart. Hierdoor haal je meer uit het leven niet alleen doordat je je focust op het positieve, maar ook omdat je de zinloze strijd tegen het negatieve wat zoveel energie verbruikt stopt.

Daarom is ACT therapie enorm behulpzaam bij mensen die in deze tijd moeite hebben, voor meer informatie over ACT therapie kunt u terecht bij https://www.civas.nl.