Wat je allemaal gaat leren in een emdr opleiding

emdr opleiding

Emdr is een vorm van therapie die al bij veel mensen effectief is gebleken. Vaak is dit toepasbaar bij mensen met een trauma. Wil jij deze techniek in je praktijk ook kunnen toepassen? Dan is een emdr opleiding wellicht een goede keuze voor jou. 

Wat is emdr?

Emdr is een afkorting die staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. 

emdr opleiding

Hoe werkt emdr in de praktijk?

Emdr is altijd onder begeleiding van een therapeut of psycholoog. De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. In veel gevallen is dat de hand van de therapeut of door geluiden die door middel van een koptelefoon afwisselend links en rechts worden aangeboden.

Voor wie is emdr geschikt?

Wanneer je iets schokkends meegemaakt – zoals seksueel geweld, een ongeluk of een andere traumatische ervaring – dan kunnen er twee dingen gebeuren: je kan die pijnlijke gebeurtenis verwerken of je kunt vastlopen in de verwerking. Dat zorgt er dan weer voor dat jij je anders voelt, je anders gedraagt en anders denkt dan anderen in je omgeving. Vaak voelt het alsof je ergens niet helemaal thuis bent en weet je niet goed waarom. Het is in veel situaties ook heel moeilijk om te ontdekken voor jezelf waar dat probleem ligt en waar het mee te maken heeft. Veel mensen weten dan ook niet eens dat ze hulp nodig hebben of hebben het al geprobeerd maar zonder succes. Voor deze mensen is emdr zeer geschikt.